2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Šis tas apie kavą

Vero Cafe portalo straipsnelyje pateikiama kaip teisingai išvirti kavą, pasimokykime :)
Yra daugybė būdų pasigaminti puikią, savo skoniu nenusileidžiančią kavą namuose. Išskirčiau populiariausius būdus:
Plikymas puodelyje („in cup“)– pats paprasčiausias gaminimo būdas, kai rupiai maltą kavą užpilame karštu, bet ne verdančiu vandeniu. Kavinukas su stūmokliu („french press“) – patogus, kai ruošiame daugiau negu vieną puodelį kavos. Gaminimo principas panašus kaip ir plikymo puodelyje, skiriasi vandens ir kavos proporcijos. Filtriniu kavos aparatu galima paruošti daugiau negu vieną puodelį kavos ir nereikia sukti galvos dėl gėrime liksiančių kavos tirščių – visi jie lieka filtre. Šiam gaminimui reikėtų rinktis rupiai maltas kavos pupeles, o pačią kavą išgerti per 30 minučių nuo paruošimo. Kitu atveju nuolat aparate šildoma kava ima rūgštėti. Filtriniu aparatu paruošta kava vaišinkite svečius iš užsienio – jie niekaip negali suprasti mūsų įpročio gerti puodelyje užplikytą kavąJ  „Moka“ espresso kavinukas – puiki alternatyva brangiems elektriniams espresso kavos aparatams. Šiuo kavinuku kavą ruošia didžioji dalis italų, nes taip pagaminta kava beveik prilygsta tikram espresso. Aeropress kavos aparatu priklausomai nuo jo dydžio galima paruošti ir vieną, ir keletą puodelių kavos. Stūmoklio ir oro pagalba vanduo yra perleidžiamas per maltą kavą, ir dėl susidariusio slėgio į puodelį bėga kava.
Kokį būdą bepasirinktume, svarbiausia žinoti kelis dalykus (parametrus), norint pasiruošti tikrai kokybišką kavos gėrimą.
Kavą rinktis priklausomai nuo kavos gaminimo būdo: pirmiausia atkreipiam dėmesį į tai, kaip sumalta kava. Ruošiant kavą namuose, patartina rinktis stambiai maltas kavos pupeles.  Nerekomenduojama pirkti kavos su užrašu „Espresso“, jei namuose tokio aparato neturite.
Vanduo turi labai didelę reikšmę kavos skoniu. Patartina rinktis tik minkštą, švarų vandenį. Jokiais būdais negalima užpilti verdančiu vandeniu, nes pupelės tiesiog sudegs. Užviręs vanduo turi pastovėti bent keletą minučių, o jo temperatūra turėtų būti apie 94°C.
Laikas arba kiek ilgai kavos pupelės būna sąlytyje su vandeniu. Kuo ilgiau kava mirksta vandenyje, tuo pačiame gėrime gaminasi daugiau kofeino. Rekomenduojama palaukti apie 3-5 minutes ir nukošti kavos tirščius.
Porcija arba kiek kavos dėti į puodelį. Patariama vienam 100 ml puodeliui 6-7 gramų maltos kavos. Tačiau viskas priklauso nuo individualaus skonio: kuo daugiau kavos naudosime, tuo sodresnio aromato ir skonio gėrimu mėgausimės.
Per kiek laiko reiktų suvartoti kavą, kai pakelis jau atidarytas: atidarius pakuotę, reikėtų maltą kavą laikyti sandariame, neskaidriame inde ir suvartoti per dvi savaites.
Šalis gamintoja ir kavos pupelių auginimo vietovė: galite išsirinkti kavą pagal skonį ir smalsumą, nebijokite eksperimentuoti… o, kad skonis lavintųsi, reikia daug daug ragauti, laikantis aukščiau išvardintų taisyklių. Tik gerdami daug ir įvairios kavos, išmoksime pajusti skirtumus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą